Asiantuntijasparrausta osallisuuden edistämiseen - haku auki!

Uutinen 14.1.2020 klo 10.44

Kuntien tehtävänä on tukea kuntalaisten osallisuutta, mutta mitä osallisuus oikein tarkoittaa? Miten edistetään osallisuuden yhdenvertaisuutta? Mikä on kunnan rooli ihmisen elämässä?

Osana ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmaa on tekeillä opas, jonka tarkoitus on antaa tietoa, inspiraatiota ja välineitä kuntien ja kaupunkien työhön osallisuuden edistämisessä. Opas pyrkii vastaamaan kunnilta ja sidosryhmiltä esiin tulleisiin osallisuuden haasteisiin, kuten tarpeeseen edistää osallisuuden yhdenvertaisuutta sekä tunnistaa piiloon jääviä toimijoita ja resursseja. Oppaan toteuttavat Suomen ympäristökeskus SYKE ja Et May Oy yhdessä Kuntaliiton kanssa ja se valmistuu helmikuun 2020 lopussa.

Järjestämme kunnille ja kaupungeille mahdollisuuden saada asiantuntija avukseen osallisuustyönsä kehittämiseen keväällä 2020 opasta hyödyntäen. Kehitä siis kuntasi osallisuustyötä asiantuntijasparraajan tuella! Täytä lyhyt hakemuslomake 31.1. mennessä tästä.

Sparraus sisältää alustavasti kaksi sparraustapaamista ja kuntien yhteisen lopputilaisuuden touko-kesäkuussa. Sparraus on maksutonta lukuun ottamatta mahdollisia matkakuluja lopputilaisuuteen.

Sparraajina toimivat osallisuuden erityisosaajat Anna-Maria Isola, Antti Leskinen, Pasi Mäenpää ja Katja Syvärinen. Katso sparraajien esittelyt Kestävä kaupunki -ohjelman keskustelualustalta, Virtuaalikorttelista! Tunnukset Virtuaalikortteliin voit pyytää täältä. Esittelyt löytyvät Virtuaalikorttelissa uusimmasta tiedotteesta kohdassa Avoin keskustelu.

Sparraukseen valittavilla kunnilla tulee olla

• tarve tuelle kuntalaisten/paikallisten toimijoiden osallisuuden edistämisessä
  • keväällä 2020 meneillään oleva hanke, jonka yhteydessä kunta voi kehittää osallisuuden edistämisen käytäntöjään, ja joka liittyy mieluiten ainakin kahteen Kestävä kaupunki -ohjelman teemoista: vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys.

Hakemusten arvioinnissa kiinnitämme huomioita seuraaviin asioihin:

• miten hyvin tarve sparraukselle on perusteltu
  • miten hyvin kunta pystyy hyödyntämään sparrausta meneillään olevassa hankkeessaan
  • miten selkeästi hanke liittyy yllä mainittuihin ohjelman teemoihin.

Mukaan valitaan enintään 16 kuntaa, jotka täyttävät nämä edellytykset parhaiten. Valinnat tekee Suomen ympäristökeskuksen Kestävä kaupunki -tiimi sparraajien tuella. Ilmoitamme valinnoista viimeistään 14.2.

Hakiessasi voit halutessasi esittää toiveen, kenet asiantuntijoista haluaisit sparraamaan kuntaasi (huomioimme kuitenkin, ettei yhdelle asiantuntijalle tule liian suurta kuntakavalkaadia).

Lue lisää Kestävä kaupunki -ohjelmasta täältä. Tervetuloa myös Virtuaalikorttelin keskusteluryhmään “Osallisuus ja yhteisöllisyys”! Ryhmässä pääsee nyt tammi-helmikuussa seuraamaan ja suuntaamaan oppaan kehittämistä.

Lisätietoja:

Maija Faehnle